meteorologija-11 navigacija pomorske-vescine Oceanografija • Meteorologija • Navigacija • Pomorske veščine • Varnost na morju

Iz predgovora

Plovemo nekje na meji med morjem in nebom, zato imata prav morje in vreme za plovbo največji pomen. O zakonitostih in dogajanjih v morju in atmosferi ter nujni prepletenost teče beseda v prvem in drugem poglavju priročnika. Tretje poglavje, ki ima v knjigi osrednje mesto, je posvečeno navigaciji, saj je določanje položaja in vodenje plovila proti začrtanemu cilju ena najpomembnejših in najlepših nalog, ki se postavljajo pred pomorščaka. Četrto poglavje je posvečeno konkretnim pomorskim veščinam: vezanje vozlov, krmarjenju, pristajanju, sidranju in drugim spretnostim. V priročniku je posebna pozornost namenjena tudi varnosti na morju (peto poglavje) in ravnanju v zahtevnih, izrednih primerih, ki niso pogosti in so zato še nevarnejši.

images

O avtorju

Igor Orlov je prve nevihte in zarje doživel že v otroštvu, na plovbah z dedkom z otoka Zlarina. Jadral je na jadrnicah vseh tipov in velikosti, tudi v zelo zahtevnih zimskih razmerah v Biskajskem zalivu, Rokavskem prelivu in Baltiku. Med drugim se je kot taktik in drugi skiper leta 2001 udeležil regate Fastnet ter prejadral več tisoč milj kot skiper 26-metrske jadrnice La poste. Diplomiral je iz meteorologije na Fakulteti za fiziko v Beogradu. Naziv yachtmaster je pridobil v Veliki Britaniji, kjer je na Jadralski akademiji z odliko zaključil znameniti študij Professional Crew and Skipper Training. Od leta 2002 piše strokovne članke in testira jadrnice ter motorna plovila za slovensko navtično revijo Navigator (Navtika Magazin).

O priročniku na spletu